A mentők munkáját becsüljük meg leginkább

Sikertörténetnek nevezte a mentőszolgálatnál végbement digitális átállást dr. Csató Gábor. Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerint a mentősök kiemelt társadalmi megbecsülést harcoltak ki maguknak, ezt a bizalmat kell megőrizni és továbbépíteni.

“Gyógyuló egészségügy” címmel rendez ismét konferenciát a Nézőpont Intézet december 7-én. A rendezvény fő témája idén is az egészségügyi ellátórendszer helyzete és kihívásai, az előadások és kerekasztal-beszélgetések több aspektusból is körbejárják a témát. Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a mentőknél gond nélkül végbement digitális átállásról beszél majd, amely az életmentést is hatékonyabbá teszi a mindennapokban.

Mentők: 15 perc kiérkezési idő sok

A mentősök régi kívánsága volt a megfelelő színvonalú munkaruha. Ezt legkésőbb a jövő év elejére minden kivonuló mentődolgozó megkapja. Kattintson a részletekért!

HáziPatika.com: A Nézőpont Intézet konferenciája a magyar egészségügy helyzetével, főbb kihívásaival és jövőjével is foglalkozik. Miért tartja fontosnak, hogy ezek a témák terítéken maradjanak?

Csató Gábor: Az elmúlt években az egészségügy egyre inkább fókuszba került, ami érthető is, hiszen az ellátás helyzete minden egyes ember életére kihatással van. Nagyon gyakran azonban a köztudatba bekerülő hírek nem a valóságot tükrözik, és hajlamosak vagyunk méltatlanul negatív képet alkotni amúgy jól működő, stabil folyamatokról is. Számunkra egy egészségügyi konferencián azért is fontos a részvétel, mert így meg tudjuk mutatni mindazt a változást, amit az elmúlt időszakban véghezvittünk. Ezzel pedig tovább tudjuk építeni a betegek irányába azt a bizalmat, amivel eddig is megtiszteltek bennünket. Emellett a társszakmák, a többi kórházi szakma felé is nyitni tudunk, és szorosabb együttműködést alakíthatunk ki velük. Úgy gondolom, hogy sikeresek és hatékonyak csak együtt lehetünk, ez pedig mindannyiunk közös érdeke.

HáziPatika.com: Milyen előadással készül a konferenciára?

Cs.G.: Előadásomban néhány diában fogom összefoglalni majd azt a koncepcióváltást, amelyet mi “digitális mentőszolgálatnak” neveztünk el. Az én felfogásomban ez nemcsak magát az eszközt jelenti, hanem a teljes szemléletet, amellyel a betegellátás minősége, illetve a dolgozó és a páciens elégedettsége is nőni fog.


Sikertörténetnek nevezte a mentőszolgálatnál végbement digitális átállást dr. Csató Gábor

HáziPatika.com: A mentőszolgálat hetvenéves története során számtalan megújuláson ment keresztül, de csupán az elmúlt néhány évre visszatekintve is komoly előrelépések történtek. Az ön főigazgatósága alatt mely eredményekre a legbüszkébb?

Cs.G.: A legbüszkébbek talán arra az imént említett digitális átállásra lehetünk, amelynek segítségével egy Európában is egyedülálló rendszerhez tudtunk csatlakozni. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) a mentőszolgálat már a határidő előtt végre tudta hajtani a kapcsolódást, ehhez számos feltételnek kellett eleget tennünk. Megújítottuk az összes ehhez szükséges eszközünket, és beillesztettük mindezt egy digitális környezetbe. Ma már üzleti intelligenciával elemezzük a tevékenységünket, mesterséges intelligenciát használunk a kapacitásallokálás ellenőrzésére és támogatására. Azon vagyunk, hogy a mentőautón belül is felhasználói élményt biztosító, betegbiztonságot növelő digitális környezetet teremtsünk dolgozóink – és betegeink – számára.

HáziPatika.com: Az egészségügy témájában többnyire a negatív hírek járják be az országos sajtót, főképp a rossz infrastrukturális feltételekről és a szakemberhiányról lehet olvasni. Üdítő kivétel ez alól a mentősök munkája, akik valódi hőstettekkel, sikeres életmentésekkel kerülnek be a hírekbe. Mit tapasztal, milyen ezeknek a dolgozóknak a társadalmi megbecsülése?

Cs.G.: Szerencsére most már nemcsak megérzésekre, hanem mérésekre is támaszkodhatunk ebben a kérdésben. Éppen a Nézőpont Intézet készített egy felmérést a legnagyobb társadalmi megbecsülést élvező szakmákról, és a legelőkelőbb helyen mi szerepeltünk. Óriási hangsúlyt és energiát fektetünk arra, hogy ez a bizalom irántunk töretlen maradjon vagy akár még jobban épülhessen. A társadalmi haszon pedig egyértelmű: ha valaki időben hív mentőautót, mert bízik a mentőszolgálatban, és segít a bajbajutott emberen, akkor sokkal hatékonyabban tudunk mi is működni. Azt mondják, Magyarországon nagyjából hatmillió digitális írástudó van. Mi a tavalyi évben ötvenmillió elérést produkáltunk közösségi médiafelületünkön. Ez azt jelenti, hogy fejenként átlagosan kilenc üzenetet tudtunk eljuttatni minden digitális írástudó magyar emberhez.

Ezek az üzenetek számunkra és számukra is nagyon fontosak: például mikor és hogyan kell mentőt hívni, hogyan lehet segíteni egy bajbajutott embernek, vagy hogyan tudja segíteni valaki a mentőautó haladását a közlekedésben. Az egészségügyben ritkának számít, hogy egy 84 ezres Facebook, illetve egy hétezres Instagram követői gárdával bizalmat és márkát tudjon építeni egy szolgáltató. Büszkék vagyunk rá, hogy a munkánkat mások is érzékelik és elismerik: ennek kapcsán az Internet Hungary konferencián egy rangos médiadíjat vehettünk át.

Forrás: hazipatika.com   szerző: Illés Attila

169Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Read previous post:
NÉZŐPONT: NAGY A BIZALOM A MENTŐSZOLGÁLAT IRÁNT

A magyar emberek 92 százaléka elégedett a mentők hozzáállásával és szakértelmével – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. A

Close